D'un temps a aquesta part és freqüent sentir parlar de que tal o qual espècie d'animal o planta està proliferant més del compte. Espècies que fa un temps eren desconegudes per nosaltres ara ens poden ser "familiars".
I el problema no és que vinguin de fora, el problema és que poden desplaçar i fins i tot fer desaparèixer algunes de les espècies que habitaven aquí i que estaven perfectament adaptades, competint amb elles per l'hàbitat i el menjar.
Aquest escrit se'm va ocórrer ahir al matí, llegint al diari que una nova espècie de cargol envaeix els camps d'arròs del Delta de l'Ebre. I els arrasa.
L'individu en qüestió és l'anomenat cargol poma (Pomacea canaliculata): un cargol de fins a 15 cm de llarg i que posa els seus ous en els brots tendres de l'arròs. Es veu que s'està expandint a gran velocitat per les sèquies i canals i que, quan broti l'arròs, pot devastar el conreu.
Altres plantes i animals considerats invasors que he trobat són aquests:
• Herba de la Pampa o Plomall (prové de Sudamèrica).
• Falsa acàcia (prové d'Amèrica del Nord).
• Ailant (prové d'Àsia).
• Mosquit tigre (sudest d'Àsia).
• Musclo zebra (mars Negre i Caspi).
• Cranc vermell americà (Amèrica del Nord).
• Tortuga de Florida (Amèrica del Nord).
• Visó americà (Amèrica del Nord).
• Silur (conca del Danubi).
• Perca del Nil ( Àfrica).
En coneixeu d'altres?
I ja per acabar, dues consideracions per pensar-hi.
Primera: al segle V els romans van portar de l'Àsia el castanyer (Castanea sativa). Qui sap si en el seu moment va ser una espècie invasora, però és innegable que avui en dia és considerat "un més de la família": com si hagués estat entre nosaltres tota la vida, i amb un pes important en les nostres tradicions populars més arrelades.
Segona: pot ser considerat l'home (Homo sapiens) una espècie invasora? En tot cas, invasora d'on? I autòctona d'on?
13 d’agost del 2009
ESPÈCIES INVASORES
Publicat per gerardeli a 18:17
Etiquetes de comentaris: biologia, botànica, reflexions
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
8 comentaris:
Gerard, es que ya la tierra no es nadie en particular, incluidos los animalitos...
Yo lo que más me hace pensar es que hace dos semanas más o menos oi decir que unos peces habian mordido a unos niños a la orilla de la playa, hace unos meses aquí en Barcelona los niños, de un colegio, no podian salir al patio porque las gaviotas se avalanzaban sobre ellos para quitarles el bocadillo, eso me asusta, qué esta pasando para que el comportamiento de los animales cambie???
Què fort, això de les gavines!!!
Tot està evolucionant molt ràpidament, inclòs el comportament de TOTS els animals. En l'espècie humana hi tenim l'evolució tecnològica, que se suma a la biològica.
Es podrà alentir, això?
A part de la degradació que pot fer en els conreus de l'arròs, el cargol poma, és especialment perillós perquè el seu consum humà pot desencadenar meningitis.
Un altra especie invasora: les ungles de lleó que abarquen molts espais costaners.
Acanto gegant (heracleum mantegazzianum) del Caucas i Sud este d'Àsia i l'Ambrosia comú (ambrosia artemisiifolia) de Nord-Amèrica són dos plantes indesitjables que causen molts mals a la pell, al·lergies i asma.
Jo crec que l'home és el invasor més gran que hi ha sobre la terra provocant devastadors mals colaterals
Anava llegint i pensava el teu final...som una espècie invasora? més aviat depredadora, em temo... Un petó!
Jo de vegades penso que innevitablement això forma part de l'evolució, com diu la zel, l'home depredador, contribueix sovint en primera persona en l'expansió de determinades espècies (sinó la majoria), per a mi aquest és un fet imparable... Segurament que s'inicià amb les primeres colonitzacions de nous territoris i ves a saber quan... Sí, la meva mirada és un pèl derrotista...
Zel i Thera: jo crec que sovint ens ho mirem des d'una òptica massa antropocèntrica. Sempre valorem els fets segons si són bons per a l'home o no.
Com bé dius, Thera, tot aquest anar i venir d'espècies forma part de l'evolució. Al llarg de la història de la Terra s'han produït milions de desaparicions d'espècies i milions d'aparicions de noves.
Amb o sense intervenció humana passaria de la mateixa manera, penso.
Gràcies a tots/totes vosaltres per comentar!!!
ja vaig veure això del cargol en un reportatge del Delta , quina passada el mal que poden causar, i les destrosses que causen, suposo que hi ha molt tipus de plantes, animals i altres espècies de "dos potes" que causen aquestes misèries.
Publica un comentari a l'entrada