27 de gener del 2009

COLTAN

Avui m'he assabentat de què és el coltan, i m'ha impactat tant que us ho vull fer saber. La informació l'he treta d'un article d'Amnistia Internacional, he buscat vídeos a Internet i un article del diari El País titulat "El coltan, un mineral estratégico"
Saps que el teu ordinador té un preu elevadíssim?
Perquè la seva fabricació és impossible sense coltan. Més de 30.000 nens i nenes maten i moren en un conflicte que sacseja l'Àfrica Central i centenars de milers de persones ho estan pagant aquests dies. Un dels motius: el control del coltan.
I et preguntaràs: què és el coltan i per què pot convertir nenes i nens en soldats? Coltan és l'abreviació de columbita i tantalita, dos minerals que units els fa imprescindibles en la fabricació de telèfons mòbils, ordinadors, càmeres digitals, sistemes militars...i, davant d'un mercat gegantí, la República Democràtica del Congo posseeix el 80% de les reserves mundials.
Lluny de portar prosperitat al país, és part de l'origen d'un conflicte que amenaça amb tornar-se etern. Gran part dels ingressos de la venda de coltan han servit per comprar armes per l'exèrcit i les milícies, provinents d'Estats Units, Bèlgica, França, Alemanya i Xina, entre d'altres.
El resultat? Una guerra en la que ja han mort gairebé 5 milions de persones, més de 350 dones i nenes són violades cada mes, hi ha gairebé 2 milions de desplaçats, i uns 7.000 nens i nenes combaten com a soldats.
Se'ls treu a la força de l'escola o de les seves cases. Són maltractats, torturats, són violats i obligats a violar i a assassinar. En la regió de Kivu, la meitat dels menors que havien estat desmobilitzats han tornat a ser reclutats. La seva experiència els converteix en valuosos reclutes i els posa en especial perill. I tot per a que en els països desenvolupats poguem parlar pel mòbil o escriure un e-mail.
Com posar fi a aquesta situació? No cal que llencem l'ordinador, sinó tot el contrari: fes-lo servir per ajudar a les víctimes d'aquest conflicte. Faràs molt per aturar aquesta masacre si et sumes a la petició d'Amnistia Internacional al Govern de la RDC.

Congo's Blood Coltan war

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo no sabia això del Coltan i m’he assabentat també, que cada quilo extret d’aquest mineral costa la vida a 3 nens. És horrible pensar que la nostra avarícia tecnològica depèn del treball d’uns nens en condicions similars a l’esclavisme , en ple segle XXI.
I quan las reserves de Coltan s’acabin, que passarà?

gerardeli ha dit...

A mi, el que em costa d'entendre és com un continent que disposa de recursos preuats pel primer món, no surt de la misèria i s'enfonsa cada cop més. A diferència dels Països àrabs i el petroli, que els ha portat a tenir un nivell de vida per ningú igualat.
Alguna cosa tenen els africans -o les seves estructures socials- que no els permet viure amb dignitat i lluny d'aquesta pobresa extrema.

Related Posts with Thumbnails